Masaže

Masaža Banja Luka

 

U našem centru radimo nekoliko vrsta masaža, kao i kombinacije različitih vrsta.

Uz našu preporuku i savjetovanje, svaki naš klijent može da pronađe odgovarajući tretman za sebe.


Limfna drenaža

 

Limfna drenaža je složena terapeutska masaža koja koristi vrlo lagani pritisak i duge nježne, ritmičke poteze za povećanje limfe i smanjenje količine toksina u tijelu. Ovu masažu treba da izvodi samo dobro edukovan maser - terapeut.

Zašto se koristi limfna drenaža ?
Limfna drenaža može imati blagotvoran učinak na opšte zdravlje. S obzirom na to da je limfa ključna za održavanje vašeg imunološkog sistema, poboljšanje protoka i njena drenaža je za vas dobra na više načina.
Ona može:
- smanjiti vjerovatnoću oboljenja od prehlada i virusa jer pomaže vašem tijelu da se bori sa infekcijom i ubrzava liječenje te oporavak od bolesti
- pomoći kod zadržavanja vode u organizmu
- potaknuti gubitak suvišne tjelesne težine
- olakšati simptome alergija
- poboljšati teksturu kože smanjivanjem oticanja, dajući vam čiste zdrave pore i ubrzavajući ozdravljenje tkiva pokrivenog ožiljcima
- koristiti se kao tretman protiv celulita

Limfna drenaza Banja Luka

Shiatsu masaza Banja Luka

Shiatsu masaža

 

Shiatsu masaža je japanska pomoćna medicinska disciplima, koja je postala cijenjena alternativna metoda liječenja zbog svoje efikasnosti. Primarni cilj shiatsu tretmana jeste poboljšanje zdravlja i prevencija od bolesti.

Shiatsu se bazira na protoku životne energije koja može biti ugrožena hladnoćom, vlagom, toplinom, emocionalnim činiocima (ljutnja, tjeskoba, strah, napetost).

Pored ovih uzroka na stanje energije utiče i način života, posebno neodgovarajuća ishrana, te manjak sna i kretanja. Shiatsu masaža se bazira na pritisku. Pritisak prsta i dlanova na određene zone i tačke tijela, istezanje, rotacija udova i zglobova omogućava povratak životne energije u tijelu.

Kod kojih tegoba shiatsu pomaže?
Pored činjenice da odmara i relaksira umorno tijelo, ova metoda harmonizuje nervni sistem, stimuliše krvotok, disajne organe te blagotvorno djeluje na cjelokupni mišićno koštani sistem. Takođe utiče na proizvodnju hormona, pozitivno djeluje na probavni i reproduktivni sistem, otklanja posljedice stresa, smanjuje bolove, pospješuje mentalne, fizičke i polne funkcije, te stabilizuje opšte i fizičko zdravstveno stanje.

Kada je treba izbjegavati?
- Ako ste u trudnoći
- Ukoliko imate ostoporozu potrebno je prilagoditi pritisak
- Ukoliko imate upaljenu kožu, rane ili herniju


Terapeutska masaža

 

Ovaj oblik masaže ima za cilj ublažavanje zdravstvenih problema tijela, poput olakšanja bolova u mišićima, ali i sa željom opuštanja tijela koje je na udaru svakodnevnih stresnih situacija koje negativno utiču na opšte stanje organizma.

Stres je najveći neprijatelj modernog čovjeka, a masaža je pak odgovor na njegove prijetnje, te efikasno rješenje očuvanja psiho-fizičkog zdravlja čovjeka.

Brojne su prednosti masaža, a neke od njih uključuju:
- Podsticaj rada organizma
- Opuštanje mišića
- Smanjenje napetosti tijela
- Uklanjanje nakupina mliječne kiseline
- Izbacivanje otpadnih tvari iz organizma
- Poboljšanje rada krvotoka
- Uklanjanje bolova u tijelu
- Podsticaj rada žlijezda
- Smanjenje podložnosti stresnim situacijama
- Održavanje zdravlja organizma
Pritisak u toku masaže je nešto između relax i sportske masaže.

Terapeutska masaza Banja Luka

Sportska masaza Banja Luka

Sportska masaža

 

Sportska masaža koristi slične tehnike kao terapeutska masaža, a razlikuje se po intenzitetu masiranja.

Cilj joj je poboljšanje tjelesnih sposobnosti klijenta i uklanjanje bolova nastalih usljed sportskih i rekreativnih aktivnosti.

Ova masaža se može izvoditi prije ili poslije sportskih aktivnosti.

Masaža poslije treninga ili takmičenja zna biti vrlo bolna, ali je izrazito bitna za oporavak organizma.

Njeno djelovanje pomaže smanjenju nakupina mliječne kiseline u tijelu, koje izazivaju napetost i bol u mišićima, poboljšava cirkulaciju, ubrzava izlučivanje otpadnih tvari te pozitivno djeluje na jačanje mišića čineći ih otpornijim na nove sportske napore.


Refleksologija

 

Refleksologija je drevna vještina liječenja koja se temelji na refleksnim zonama koje se nalaze na stopalima, dlanovima i ušima, a koje odgovaraju dijelovima tijela, organima i žlijezdama.

Drevna tehnika koristi jedinstvenu metodu pritiska prstima i specijalnim štapićima na refleksne tačke radi postizanja brojnih terapijskih učinaka.

Njeni učinci su višestruki pa se tako mogu ukloniti blokade u protoku tjelesne energije, normalizovati protok krvi i limfe u tijelu, postići ravnoteža pojedinih organa, žlijezda ili cijelog tijela.

Refleksologijom se mogu liječiti ili olakšavati različite tegobe kao što su:
- Tegobe srca
- Artritis
- Išijas
- Zatvor
- Želučane tegobe
- Tegobe prostate
- Seksualna disfunkcija
- Glavobolja
- Nesanica
- Nervoza

Refleksologija Banja Luka

Relax masaza Banja Luka

Relax masaža

 

Relax masaža je prijatna ručna masaža kojom se postiže opuštanje organizma sjedinjavanjem protoka energije. Ima za cilj njegovanje tijela kao i podizanje opšteg zdravstvenog stanja. Služi za otklanjanje i prevenciju od stresa i premora, te za relaksaciju mišića.

Pokreti pri izvođenju relax masaže treba da budu spori, nježni, umjerenog do blagog pritiska, da potpuno opuste onog ko se masira. Tokom relax masaže terapeut koristi posebna biljna ulja koja smiruju i utiču na nervni sistem. Od velike važnosti je i sam ambijent u prostoru kao i muzika koja treba da dodatno opusti klijenta. Ova masaža se može raditi na cijelom tijelu, ali i parcijalno.

Kada se preporučuje relax masaža ?
Relax masaža se preporučuje u situaciji kada je neophodno opuštanje, otklanjanje umora, stresa, nesanice, nakon napornog psiho-fizičkog rada. Ugodna je i preporučuje se osobama svih životnih dobi.


Masaža vulkanskim kamenjem

 

Moderna medicina potvrdila je da vulkansko kamenje sadrži elektromagnetna svojstva koja u dodiru sa tijelom daju veoma pozitivan i rehabilitujući efekat kako na mjesto na koje se postave tako i na cijeli organizam.

Zagrijano vulkansko kamenje se postavi na energetske tačke na leđima, stomaku, grudnom košu, na dlanove i stopala, tako da stimulišu širenje krvnih sudova, podstiču cirkulaciju, ubrzavaju metabolizam i razmjenu materija u tijelu.

Prijatnim i laganim pokretima masaže u kombinaciji sa specijalnim uljima i zagrijanim vulkanskim kamenjem stvara se osjećaj harmonije i ravnoteže u tijelu klijenta čime se postiže smanjenje stresa i opuštanje mišića.

Ova masaža se preporučuje osobama koje imaju problem sa cirkulacijom, nesanicom, bolovima u leđima i kod nekih reumatskih problema.

Masaza vulkanskim kamenjem Banja Luka