BLOG

Prednosti istezanja

Redovno istezanje može imati nekoliko zdravstvenih prednosti. Istezanje prije i poslije fizičke aktivnosti je važno, ali i svakodnevno istezanje je važno bez obzira na fizičku aktivnost. 

Prednosti istezanja su:

Istezanje može poboljšati opseg pokreta i sprečiti gubitak opsega pokreta.
Kako starimo, naši zglobovi gube opseg pokreta. Ovome možemo da se suprotstavimo redovnim istezanjem. Čak i ako je opseg pokreta u nekim zglobovima ograničen, istezanje može pomoći da se ovo poboljša.

Istezanje može manjiti bol u leđima
Ovo ide ruku pod ruku sa držanjem. Ako imamo loše držanje u gornjem delu leđa, donji deo leđa se kompenzuje i može razviti bol. Takođe, ako imamo zategnute tetive kolena ili fleksore kuka, donji deo leđa kompenzuje i može razviti bol. Istezanje mišića nogu i mišića pomenutih za držanje će verovatno pomoći u smanjenju bolova u leđima.

Istezanje može pomoći u sprečavanju povreda.
Ako istegnete mišić previše, on će postati napet. Ako se istegnete i povećate opseg u kome mišić može da se kreće, vjerovatnoća da ćete ga povrediti se smanjuje. Istezanje prije fizičke aktivnosti posebno pomaže u sprečavanju povreda tako što dovodi dotok krvi u mišiće, zagrijava ih i smanjuje napetost koja može biti potrebna da bi se sprečilo naprezanje ili kidanje.

Istezanje može smanjiti bol u mišićima.
Ako imate bol u mišićima ili mišićnoj grupi od nedavnog treninga ili od naprezanja mišića, istezanje vam može pomoći da ublažite neke od ovih neprijatnosti. Mnogo puta, kada smo povređeni, mišići oko mjesta povrede se stežu kao zaštitni odgovor. Istezanjem ovih napetih mišića, bolovi se mogu ublažiti.

slika